Repsol Lanjutkan Kolaborasi Bersama Honda Sehingga 2024

Repsol dan Honda telah mengeluarkan kenyataan media yang menyatakan kolaborasi di antara dua pihak itu akan dilanjutkan sehingga 2024.

Hasil kerja Repsol dan Honda dalam MotoGP dalam tempoh dua tahun akan datang akan membolehkan pasukan itu menerajui transformasi persaingan yang lebih baik.

Advertisement

Repsol dan Honda Racing Corporation (HRC) mula bergabung pada 1995, dalam pakatan bersejarah dalam dunia sukan, menggabungkan semangat, teknologi dan pencarian berterusan untuk inovasi.

Dalam tempoh 28 tahun ini, Pasukan Repsol Honda telah menjadi penanda aras dalam dunia sukan permotoran khususnya dalam Kejohanan Dunia MotoGP. Kisah yang penuh dengan kejayaan juga telah menjadi kisah inovasi, bakat dan kerja berpasukan, menyahut cabaran berterusan untuk kekal di puncak, musim demi musim.

Beberapa musim kebelakangan ini lebih mencabar bagi Pasukan Repsol Honda, walaupun ia telah menjadi asas untuk kemajuan dalam persediaan untuk masa depan. Dalam konteks yang mencabar ini, Repsol dan HRC memperbaharui kerjasama mereka untuk dua musim lagi, sehingga 31 Disember 2024, ianya akan membawa ulang tahun ke-30 kerjasama mereka pada tamat kontrak nanti. Matlamat dari 2023 dan seterusnya adalah jelas: untuk menjadi yang terbaik dalam MotoGP sekali lagi.

Cabaran utama bagi Pasukan Repsol Honda adalah untuk menyahut komitmen yang dibuat oleh Dorna, Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM) dan IRTA untuk menjadikan kejuaraan itu sebagai sukan yang lebih mampan, mengurangkan jejak karbon, melalui penggunaan bahan api boleh diperbaharui dalam MotoGP. Khususnya, pada tahun 2024, 40% bahan api mestilah daripada asal bukan fosil dan, pada tahun 2027, 100%.

Kredit: Tarmac Sports Malaysia

Comments