Jawatan FIFA Kelebihan Untuk Bangunkan Bola Sepak Negara, Dunia – Hamidin

MANAMA (Bahrain), 1 Feb (Bernama) — Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin tidak menganggap kejayaannya terpilih sebagai Ahli Majlis FIFA, sebagai pencapaian peribadi.

Malah, beliau berkata ia adalah kemenangan  buat FAM dan Malaysia demi pembangunan sukan bola sepak, futsal, bola sepak wanita dan bola sepak pantai tempatan dan dunia.

Advertisement

“Ada banyak perkara yang perlu dibawa, menjadi kelebihan kepada Malaysia apabila saya berada di sana. Banyak perkara yang boleh dibuat untuk masa depan bola sepak di Malaysia dan Asia.

“Sudah tentu ini satu tanggungjawab besar yang saya bawa untuk memastikan bola sepak Malaysia, ASEAN, Asia dan dunia akan bertambah lebih baik daripada sekarang,” katanya kepada Bernama selepas Kongres Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) ke-33 di sini, hari ini.

Terdahulu, Hamidin yang berkhidmat sebagai Ahli Jawatankuasa Eksekutif AFC bagi penggal lepas, menang perebutan tujuh penjuru untuk lima kerusi (lelaki) Ahli Majlis FIFA bagi Asia untuk tempoh 2023-2027 selepas menerima 30 undi.

Turut terpilih Sheikh Hamad Khalifa A. A. Al Thani dari Qatar yang menerima 40 undi, Kohzo Tashima dari Jepun (39), Mariano Areneta Jr. dari Filipina (34) dan wakil Arab Saudi Yasser H. Almisehal (35).

Sementara itu, Hamidin yang bersyukur dengan kemenangan itu, berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memberikan sokongan kuat kepada beliau.

“Semasa kunjungan saya kepada Perdana Menteri, beliau menyatakan sokongan kuat kepada saya untuk menang, kerana duduki kerusi ini bagus kepada negara, letak Malaysia dalam peta bola sepak dunia.

“Saya juga ingin berterima kasih kepada Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang menyokong saya dari awal, Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh serta semua peminat bola sepak negara,” katanya.

Sebelum ini, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pernah berkhidmat sebagai Ahli Majlis FIFA dari 2015 hingga 2019.

Selain itu, Tan Sri Hamzah Abu Samah menyandang jawatan Naib Presiden FIFA selama lapan tahun bermula 1982 hingga 1990, manakala Lim Kee Siong turut memegang jawatan Ahli Majlis pada 1960.

BERNAMA

Comments