Betul Ke Bola Sepak Berasal Daripada England?

Bila cakap pasal bola sepak ni, mesti ada orang tuduh sukan ni berasal daripada peristiwa Karbala. Katanya, kepala Saidina Hussain dipenggal lalu disepak-sepak sehingga termuncul idea bola sepak. Padahal bola sepak ni berasal dari England, mesti jenis tak pernah dengar football coming home.

Masalahnya England cuma sekali je julang Piala Dunia, itupun masa zaman batu. Ye lah selagi ada Maguire dan pemain MU, sampai ke sudah England tak dapat julang Piala Dunia.

Advertisement

Tapi sebenarnya bola sepak bukan berasal dari England. Jadi dari mana?

Bola sepak berasal daripada latihan ketenteraan Empayar Rom. Masa tu tak panggil bola sepak lagi, deme gelarkan sebagai Harpastum dan diamalkan sebelum nak berperang.

Macam mana tentera Rom mainkan Harpastum ni?

Lebih kurang je macam bola sepak moden tapi ada beza sikit. Sejumlah 12 hingga 14 tentera diperlukan untuk melawan sesama sendiri. Pemenang akan dikira berdasarkan pasukan mana yang dapat menguasai boleh lebih lama.

Para tentera dibenarkan untuk tackle, tolak dan sepak bagi merampas bola. Paling bagus sekali tiada sebarang kad dikenakan.

Sekarang bagaimana latihan ketenteraan boleh berubah jadi sukan?

Masa Rom takluk kepulauan British, tentera deme bawa sekali Harpastum ke sana. Puak Britton pun nampak dan deme jadikan latihan ketenteraan tu sebagai permainan waktu petang.

Dari situlah Harpastum berevolusi kepada bola sepak sehingga menjadi sukan paling popular di dunia.

Senang cerita bola sepak berasal dari Italy sebab Empayar Rom berpusat di sana. Tapi itulah Italy pun benak tak layak ke Piala Dunia.

Comments