Berniat Sahaja Tak Cukup, Ini 4 Langkah Perbaiki Masa Larian

Pernah tak ada perasaan tercabar bila melihat masa dan jarak larian kawan-kawan? Pernah tak merenung siling rumah lepas lihat sendiri prestasi anda dalam aplikasi kecergasan?

Tipulah kalau kata tak pernah langsung rasa tercabar. Apatah lagi bila yang memang dah pasang niat nak lari untuk kurus.

Advertisement

Sebenarnya terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang yang baru nak berjinak-jinak dalam larian tidak dapat memperbaiki masa dan jarak larian.

KURANG MOTIVASI & ILMU LARIAN

Kekurangan motivasi dan pengetahuan tentang teknik larian sebenarnya berkait rapat. Diburukkan lagi kalau anda anggap berlari atau berjoging itu cuma satu aktiviti fizikal yang hanya memerlukan nawaitu sahaja.

TIADA PERSEDIAAN YANG CUKUP

Kalau tak cukup bersedia dan ditambah dengan tiadanya ilmu asas yang sesuai ia boleh membuatkan kita cepat hilang motivasi. Bila motivasi kurang, maka seterusnya ia akan menyebabkan masa dan jarak larian yang tidak konsisten. Lama-lama jadi malas dan terus berhenti berlari.

Bayangkan jika anda lari setiap hari tapi tanpa perancangan yang betul. Hari ini lari 3km, esok rasa segar sikit lari 5km. Lusanya penat, lari 1km pula. Masa larian pun ikutlah, kejap ada jalan, kejap lari-lari anak. Ada mood, lari tanpa henti.

Tiada kayu ukuran (benchmark) untuk nilai prestasi jika cara dan kekerapan larian kita tidak konsisten. Secara logiknya, memang susah untuk perbaiki prestasi kalau begini caranya.

Sebab itu pentingnya perlu ada persiapan, bukan sahaja dari segi peralatan, tapi pemikiran dan mentaliti juga.

Selain dari niat, ini yang perlu kita buat sekiranya kita ingin mulakan aktiviti berlari:

1. Mindset Yang Betul

Tanya dan jujur kepada diri sendiri kenapa anda nak berlari. Kalau jawapan anda sebab seronok tengok kawan-kawan berlari, elok lupakan niat tu. Itu tidak akan membantu anda untuk jangka masa panjang. Jika sekadar mengikut kawan atau trend saja, cenderung untuk jadi hangat-hangat tahi ayam. Tapi jika jawapan anda untuk meningkatkan tahap kesihatan dan pada masa yang sama sebagai satu cabaran kepada badan dan minda, ketahuilah yang anda telah berada di jalan yang benar.

2. Peralatan Dan Kelengkapan Yang Sesuai

Ini adalah part yang paling mengujakan untuk pemula larian. Nak beli kasut baru, baju baru, seluar baru, jam baru. ‘Excited’ sungguh. Untungnya, zaman sekarang terdapat banyak jenama yang menawarkan pelbagai variasi kelengkapan sukan untuk aktiviti fizikal di dalam pasaran. Baju, kasut atau aksesori kecergasan. Namakan sahaja. Tapi, bukan jenama yang menjadi tanda ukur larian anda, tetapi keselesaan yang optimum dan haruslah praktikal. Jika anda nampak bergaya, itu adalah satu bonus!

Tetapi…

Katakan yang anda sudah berlari selama berbulan-bulan tapi anda masih lagi ‘stuck’ di tahap yang sama. Masa dan jarak larian masih tidak dapat diperbaiki. Kemungkinan besar anda telah berlari dengan cara yang salah. Jadi, mari kita pelajari bersama teknik-teknik mudah untuk meningkatkan tahap dan perbaiki prestasi larian.

A. Tingkatkan Jarak & Masa Larian Anda Setiap Minggu

Untuk melihat peningkatan, cara yang paling klasik adalah dengan mencabar badan anda. Tambah jarak, badan terbiasa, tambah kelajuan, badan terbiasa dan begitulah seterusnya sehingga anda mampu mengenalpasti had badan anda. Dari jarak 1-3KM setiap larian, tau-tau je anda dah boleh berlari sehingga ke 10KM atau lebih baik terus ke half/full maraton. Cuma pastikan anda tidak terlampau push badan ke tahap yang terlalu ekstrem. Kalau cedera nanti, akan menyusahkan aktiviti harian anda pula.

B. Lakukan Rutin Larian Yang Berbeza

Walaupun dengan kelajuan yang perlahan, bukan semua orang boleh sentiasa berlari atau berjoging tanpa henti. Tidak menjadi masalah jika anda cuma mampu berlari tanpa henti sejauh 1KM atau selama 5 minit sahaja. Tapi, jangan terus hentikan larian sebaliknya teruskan berjalan atau slow jog dalam satu selang masa yang anda selesa. Kemudian, teruskan semula larian. Jika anda dapati masa untuk lakukan rutin ini semakin berkurang, tambahkan jarak atau kelajuan secara berperingkat.

C. Teknik Long Slow Distance (LSD)

LSD secara mudahnya adalah metod larian santai hari minggu, dalam tempoh 2-3 jam, dan kebiasannya kelajuan larian adalah 30-90 saat lebih perlahan dari kelajuan perlumbaan seseorang pelari. Secara asasnya LSD bertujuan untuk membina stamina dan ketahanan. Pakar berpendapat jika kita berlari secara santai, pelari akan bernafas dengan lebih semulajadi. Ini akan membuatkan badan kita dibekalkan dengan oksigen secukupnya. Kehadiran oksigen yang secukupnya di dalam sel otot, ditambah dengan reaksi glukosa akan menjana lebih banyak tenaga. Secara langsung, jarak larian akan bertambah disebabkan ketahanan yang dibina dari tenaga yang mencukupi.

D. Berguru

Jika anda memandang serius dengan tahap kecergasan dan inginkan peningkatan dalam prestasi larian, sebaiknya anda sertailah mana-mana pakej latihan yang sesuai. Dengan adanya pelan latihan dan pemantauan dari jurulatih yang pastinya lebih banyak pengalaman dan pengetahuan dari kita, lebih mudah untuk kita kenalpasti bahagian yang perlu diperbaiki.

Pelan latihan dan sistem ‘coaching’ ini bukan saja bantu anda dari segi teknik larian, tapi yang paling penting ialah bagaimana untuk elakkan kecederaan. Pakej latihan yang disertai dengan komuniti pelari dan running club adalah antara cara terbaik. Dapat ilmu dan juga tambah kenalan yang sama minat dengan anda.

Run Fast Academy adalah antara ada sediakan semua ini, latihan yang khusus ikut tahap individu pelari, barisan All Star Coach yang berpengalaman dan juga komuniti yang bolehkan anda kongsi pengalaman berlari.

RFA adalah penyedia latihan rasmi bagi KLSCM 2021

Konklusinya, cara yang paling baik untuk menambah kelajuan dan memperbaiki masa larian adalah dengan menjadikan setiap larian itu menyeronokkan – bukan menyeksakan. Jadi mula praktikkan teknik berlari yang betul, seterusnya atur langkahan yang gembira ke satu langkahan gembira yang lain.

 

Comments