Adakah Teknik Serangan Beladiri ‘Tradisional’ Cukup Realistik?

Komentar dari R Mohd Hafiz

Judo, Brazilian Jiujitsu dan Tinju adalah antara beladiri luar negara yang terbukti berkesan di dalam gelanggang UFC (Ultimate Fighting Championship).

Advertisement

Walaupun MMA (Mixed Martial Arts) dalam UFC bukanlah kayu ukur paling tepat untuk menguji keberkesanan sesuatu sistem beladiri, tetapi tekanan bertarung dalam UFC adalah paling hampir dengan situasi tempur sebenar di jalanan.

Ya, UFC masih ada kategori berat dan tak boleh kita cungkil mata lawan dalam gelanggang, tetapi petarung dalam UFC adalah profesional, cergas dan cerdas. Mereka serang saja dengan teknik yang mereka sudah berlatih dan yang diserang tidak akan tahu apa teknik lawan.

Ianya betul2 tidak dapat dijangka.

Gambar sekadar hiasan

Malah, apabila kita sudah jatuh, lawan dibenarkan untuk ‘lanyak’ kita sampai kita menyerah atau jika wujud bahaya cedera serius yang akan ditaksir oleh pengadil.
Sudah jatuh, boleh kena tumbuk di muka. Dan boleh pula dikunci sampai kita angkat bendera putih.

Foto kredit The Mirror UK

Teknik-teknik beladiri dalam tempur bebas UFC sudah diuji di bawah tekanan (pressure tested) dan ini sangat penting untuk kita tahu adakah teknik-teknik yang kita belajar saban tahun – mampukah ianya diaplikasikan dalam tempur bebas?

Malangnya dalam banyak ujian kenaikan bengkung/tali pinggang dalam sistem mempertahankan diri tradisional (TMA: Traditional Martial Arts), yang banyak diuji adalah teknik tersebut, dan bukan bagaimana kita mampu kesampingkan serangan musuh sampai kita berjaya laksanakan teknik tersebut.

Contohnya dalam Aikido, ujian banyak berkisar tentang bagaimana kemampuan Nage (yang diserang) untuk membuat buangan atau kuncian.

Buangan Shiho-Nage diuji bagaimana ianya dilaksanakan, tetapi cara menyerang dan bagaimana menerima serangan tidak ditekankan.

Kredit foto – Sigurd Rage

Masih lagi Uke (penyerang) menyerang dengan serangan one-off dengan cara meninggalkan tangan tersebut (bola tanggung) atau tadah tangan tersebut supaya Nage dapat buat teknik Shiho-Nage tadi.

Ini juga berlaku dalam sesetengah sistem Silat.

Saya perhatikan dalam demo dan latihan, serangan bola tanggung ini tidak menguji kemampuan seorang pesilat untuk menerima serangan.

Biarpun masih ada sparring dalam Silat dan serangan beramai-ramai seperti Randori dalam Aikido, kemampuan untuk melaksanakan teknik dalam sparring Silat atau kepandaian seorang pengamal Aikido untuk betul2 menggunapakai Atemi untuk kesampingkan serangan musuh hingga dapat buat teknik – ini tidak menjadi keutamaan besar sejak awal latihan dan ujian.

Tetapi syukur juga masih ada sparring dalam ujian bengkung Silat dan adanya pelajaran untuk ganggu serangan musuh (distract) dalam Aikido dengan cara Atemi hingga dapat kita buat teknik Aikido dengan jayanya.

Sekadar pendapat saya dan bukan mencari musuh.

Jika bukan melalui tempur bebas dan pressure-testing, bagaimana sistem beladiri anda mempersiapkan anda dengan serangan sebenar di jalanan yang memang tiada peraturan dan belas kasihan?

Adakah teknik serangan dalam beladiri anda realistik dan mencerminkan serangan sebenar di jalanan?

Comments